המועצה | المجلس

מועצה איזורית בוסתן אלמרג’

בוסתאן אל-מרג’ (בערבית: بستان المرج) היא מועצה אזורית בעמק יזרעאל, הכוללת ארבעה כפרים ערביים: סולם, כפר מצר, נין ודחי אשר אוכלוסייתם משתייכת ברובה לחמולת זועבי. בין יישוביה של בוסתאן אלמרג’ אין רצף טריטוריאלי. מפרידות ביניהם שטח עיריית עפולה, המועצה האזורית עמק יזרעאל, והמועצה האזורית גלבוע.

היסטוריה

בשנת 1993 הוקמה מועצה אזורית נוף הגליל, בעקבות החלטת ממשלת רבין השנייה על פיתוח המגזר הערבי בישראל. המועצה כללה את הכפרים השייכים למועצות האזוריות בוסתאן אל-מרג’, אל-בטוף והכפר אום אל-גנם. זה הייתה המועצה האזורית הראשונה שהוקמה בישראל באופן בלעדי ליישובים ערבים[4].

בשנת 1999 מינה שר הפנים, נתן שרנסקי, ועדת גבולות, בראשות הגאוגרף יוסי בן-ארצי מאוניברסיטת חיפה, לבדיקת תחומי השיפוט של המועצה, עקב רצונם של היישובים הבדואים לקבוע מחדש את גבולות המועצה. הצורך בהקמת ועדת הגבולות התעורר לפני הבחירות המוניציפליות למועצות האזוריות במאי 1999, כאשר שלושה מהיישובים בדוויים: רומנה, עוזייר רומת אל-הייב, ביקשו שלא להיכלל בתחום המועצה האזורית נוף הגליל, ולהקים לעצמם מועצה עצמאית משלהם. היישובים פנו לבג”ץ, וביקשו ממנו שלא להשתתף בבחירות ולהקים מועצה נפרדת. בג”ץ המליץ על הקמת ועדה שתחליט לאן ישתייכו היישובים מבחינה מוניציפלית.

ב-1 בפברואר 2001, אימץ שר הפנים חיים רמון, את המלצת ועדת בן-ארצי לפצל את המועצה, כאשר לבוסתן אל מרג’ צורפו הכפרים שהיו בחלק הדרומי של המועצה האזורית נוף הגליל, פרט לאום אל-גנם שצורף למועצה המקומית שבלי.

המועצה נוהלה תחילה בידי מועצה שמינה שר הפנים. ב-2002 נערכו בבוסתאן אל-מרג’ הבחירות הראשונות, ולראש המועצה נבחר אחמד זועבי. בשנת 2009 מונתה למועצה ועדה ממונה לאור ליקויים רבים שנמצאו בתפקוד המועצה וגירעון שוטף בגובה של כ-35% מהכנסות המועצה. ב-2013 נכנס לתפקידו יעקב זוהר, הממונה החמישי מר אחמד זועבי שנבחר בשנת 2014, והממונה השישי מר עבד אלכרים זועבי שנבחר בשנת 2018, ובבחירות האחרונה שהתקיימה בשנת 2024 ,נצח מר אחמד זועבי להיות ראש המועצה בקדנציה הנוכחית

אוכלוסייה

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) נכון לסוף אוגוסט 2023 (אומדן), מתגוררים במועצה אזורית בוסתאן אל-מרג’ 8,756 תושבים (מקום 191 בדירוג רשויות מקומיות בישראל).

المجلس الإقليمي بستان المرج

بستان المرج (عربى: بستان المرج) هو مجلس إقليمي في وادي يزرعيل، يضم أربع قرى عربية: سولم، كفر مصر، نين ودحي وأغلب سكانها من عشيرة زعبي. لا يوجد أي تواصل إقليمي بين قرى بستان المرج. ويفصل بينهما أراضي بلدية العفولة، والمجلس الإقليمي عيمق يزرعيل، والمجلس الإقليمي جلبوع.

تاريخ

في عام 1993، تم إنشاء المجلس الإقليمي نوف الجليل، في أعقاب قرار حكومة رابين الثانية بشأن تطوير القطاع العربي في إسرائيل. وضم المجلس القرى التابعة للمجالس الإقليمية بستان المرج والبطوف وقرية أم الغانم. وكان هذا أول مجلس إقليمي يتم إنشاؤه في إسرائيل حصريًا للمجتمعات العربية.

وفي عام 1999، عيّن وزير الداخلية ناتان شارانسكي لجنة حدود برئاسة الجغرافي يوسي بن أرتزي من جامعة حيفا، لمراجعة اختصاصات المجلس، وذلك بسبب رغبة المجتمعات البدوية في إعادة تحديد حدود المجلس. ظهرت الحاجة إلى تشكيل لجنة الحدود قبل الانتخابات البلدية للمجالس الإقليمية في مايو 1999، عندما طلبت ثلاث من المستوطنات البدوية: رومانا، عزير رمات الحايب، عدم ضمها إلى منطقة نوف الجليل الإقليمية. المجلس، وإنشاء مجلس مستقل خاص بهم. وتوجهت المحليات إلى المحكمة العليا، وطلبت منها عدم المشاركة في الانتخابات وتشكيل مجلس منفصل. وأوصت المحكمة العليا بتشكيل لجنة لتحديد أين ستنتمي المحليات من الناحية البلدية.

في 1 شباط (فبراير) 2001، اعتمد وزير الداخلية حاييم رامون توصية لجنة بن أرتسي بتقسيم المجلس، حيث تم ضم القرى التي كانت في الجزء الجنوبي من مجلس نوف الجليل الإقليمي إلى بستان المرج، باستثناء أم. الغنام، والتي تم ضمها إلى المجلس المحلي الشبلي.

وكان يدير المجلس في البداية مجلس يعينه وزير الداخلية. وفي عام 2002، أجريت أول انتخابات في بستان المرج، وانتخب أحمد زعبي رئيساً للمجلس. وفي عام 2009، تم تعيين لجنة معينة للمجلس في ظل العديد من أوجه القصور التي وجدت في أداء المجلس وعجز حالي يبلغ حوالي 35% من إيرادات المجلس. وفي عام 2013، تولى يعقوب زوهار، المعين الخامس في وزارة الداخلية، منصبه. .المعين الخامس السيد أحمد زعبي  الذي انتخب عام 2014، والمعين السادس السيد عبد الكريم زعبي الذي انتخب عام 2018، وفي الانتخابات الأخيرة التي أجريت عام 2024 فاز السيد أحمد زعبي ليكون رئيسا للمجلس في الدورة الحالية

عدد السكان

وفقًا لبيانات دائرة الإحصاء المركزية (CBS) حتى نهاية أغسطس 2023 (تقديري)، يعيش 8756 ساكنًا في المجلس الإقليمي بستان المعراج (المركز 191 في تصنيف السلطات المحلية في إسرائيل).

יישובי המועצה

צורת היישוביישובשנת הקמה