לוגו מ.א. בוסתן אל-מרג'

המועצה | المجلس

* מידע מאתר ויקיפדיה

בוסתאן אל-מרג’ (בערבית: بستان المرج) היא מועצה אזורית בעמק יזרעאל, הכוללת ארבעה כפרים ערביים: סולם, כפר מצר, נין ודחי אשר אוכלוסייתם משתייכת ברובה לחמולת זועבי. בין יישוביה של בוסתאן אלמרג’ אין רצף טריטוריאלי. מפרידות ביניהם שטח עיריית עפולה, המועצה האזורית עמק יזרעאל, והמועצה האזורית גלבוע.

היסטוריה

בשנת 1993 הוקמה מועצה אזורית נוף הגליל, בעקבות החלטת ממשלת רבין השנייה על פיתוח המגזר הערבי בישראל. המועצה כללה את הכפרים השייכים למועצות האזוריות בוסתאן אל-מרג’, אל-בטוף והכפר אום אל-גנם. זה הייתה המועצה האזורית הראשונה שהוקמה בישראל באופן בלעדי ליישובים ערבים[4].

בשנת 1999 מינה שר הפנים, נתן שרנסקי, ועדת גבולות, בראשות הגאוגרף יוסי בן-ארצי מאוניברסיטת חיפה, לבדיקת תחומי השיפוט של המועצה, עקב רצונם של היישובים הבדואים לקבוע מחדש את גבולות המועצה. הצורך בהקמת ועדת הגבולות התעורר לפני הבחירות המוניציפליות למועצות האזוריות במאי 1999, כאשר שלושה מהיישובים בדוויים: רומנה, עוזייר רומת אל-הייב, ביקשו שלא להיכלל בתחום המועצה האזורית נוף הגליל, ולהקים לעצמם מועצה עצמאית משלהם. היישובים פנו לבג”ץ[5], וביקשו ממנו שלא להשתתף בבחירות ולהקים מועצה נפרדת. בג”ץ המליץ על הקמת ועדה שתחליט לאן ישתייכו היישובים מבחינה מוניציפלית[6].

ב-1 בפברואר 2001, אימץ שר הפנים חיים רמון, את המלצת ועדת בן-ארצי לפצל את המועצה[7], כאשר לבוסתן אל מרג’ צורפו הכפרים שהיו בחלק הדרומי של המועצה האזורית נוף הגליל, פרט לאום אל-גנם שצורף למועצה המקומית שבלי.

המועצה נוהלה תחילה בידי מועצה שמינה שר הפנים. ב-2002 נערכו בבוסתאן אל-מרג’ הבחירות הראשונות, ולראש המועצה נבחר אחמד זועבי. בשנת 2009 מונתה למועצה ועדה ממונה לאור ליקויים רבים שנמצאו בתפקוד המועצה וגירעון שוטף בגובה של כ-35% מהכנסות המועצה[8]. ב-2013 נכנס לתפקידו יעקב זוהר, הממונה החמישי מטעם משרד הפנים. זועבי נבחר מחדש ב–2014, בהיעדר חוק או נהלים שאוסרים על ראש מועצה מודח להתמודד שוב[9].

בבחירות 2018 נבחר עבד אלכרים זועבי שניצח בסיבוב שני עם 53.34% מהקולות את אסמאעיל זועבי[10].

אוכלוסייה

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) נכון לסוף אוגוסט 2023 (אומדן), מתגוררים במועצה אזורית בוסתאן אל-מרג’ 8,332 תושבים (מקום 191 בדירוג רשויות מקומיות בישראל). האוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של ‎1.6%‏. אחוז הזכאים לתעודת בגרות מבין תלמידי כיתות י”ב בשנת ה’תשפ”א (2020-‏2021) היה 64.9%. השכר החודשי הממוצע של שכיר במשך שנת 2019 היה 6,383 ש”ח (ממוצע ארצי: 9,745 ש”ח).[11]

לבוסתאן אל-מרג’ מועצה אזורית תאומה אחת, זנגר האוזן שבגרמניה.

יישובי המועצה

צורת היישוביישובשנת הקמה